Rockmusik

Rockmusikens historia

Rockmusiken, eller Rock’n’roll, är en viktig musikgenre i den moderna musikhistorien. Genren uppkom på 1950-talet, och med genren kom även begreppet tonåring. Inom genren idag finns det flera olika varianter av musikstilen. Musiken har dessutom förändrats, till exempel i hur artisterna klär sig. Glamourrocken är extra unik, inom denna genre finns det i stort sett inga damkläder eller herrkläder för uppträden, utan allt mode är läder, glammigt och tajt.

Genren utvecklades som sagt under 1950-talet. Det var i USA som allt började, musikstilen kom dock till England och resten av Europa under 1960-talet. Samtidigt som spridningen av genren började, utvecklades de olika stilarna av rocken. Rockmusiken har rötter i tidiga musikstilar, som country musik, blues, folkmusik och även elektrisk blues.

Elvis Presley, en av artisterna som går att förknippa med rockmusikens uppkomst, började sjunga och spela under 50-talet. Han släppte en rad med låtar som kom till att bli kända över hela världen, bland annat Jailhouse Rock.

En central del i rockmusiken är användandet och förekomsten av elgitarr. Flera av de klassiska rocklåtarna har ett episkt gitarrsolo. Förutom elgitarren används även en hel del trummor, elektrisk bas och minst en sångare.

Olika stilar

Det som idag kallas för klassisk rock utvecklades under 60-talet. Cliff Richard och The Shirelles är två exempel på band som var väldigt stora under den här tiden. Cliff Richard var dessutom en av de allra första som spelade rock i England.

Det var även under 1960-talet som fler stilar inom rocken började utvecklas, till exempel folk rock, southern rock, blues rock, country rock samt psykedelisk rock. Den psykedeliska rocken utvecklades sedan vidare till glam rock. Inom glam rock finns artister som the Spiders, Alice Cooper och självklart Ziggy Stardust.

Rocken fortsatte att influeras av andra stilar under 1970-talet och nya genrer som punk och goth började dyka upp. Två av de viktigaste banden var Neil Young, som fortfarande spelar och skriver musik, och Creedence Clearwater Revival.

Stora rockartister

Genren har fortsatt att utvecklats en hel del, några av de större artisterna genom tiderna är Led Zeppelin, ACDC, the Beatles, Aerosmith och Queen. Dessa artister är exempel på de som varit med att utvecklats rockgenren en hel del, men även utvecklat andra stilar.

Artisterna och baden började även experimentera en hel del i samband med att ljudbilderna gick att utveckla på ett tekniskt sätt. Ett exempel är Queen som producerade rock opera, det går att höra i några av bandets mest klassiska rocklåtar, som Bohemian Rhapsody. Låten var till en början alldeles för lång för att spelas på radion, över fem minuter. Men efter lite fixningar ändrades det och det är en låt som fortfarande spelas idag.

På tal om Queen, släpptes det en film 2018 under namnet Bohemian Rhapsody, och vi får följa Freddie Mercurys, bandets frontfigur och sångare. Handlingen i filmen berättar om Mercerus liv, framgång och hur Queen nådde sin framgång.

Du kanske också gillar...