Sedan rockmusikens begynnelse har den ansetts rebellisk. En ungdomens uppror mot föräldragenerationen, med det långa håret och elgitarrerna som vapen. För Elvis Presley räckte det med att vicka på höfterna för att sända chockvågor genom den äldre delen av publiken. Vissa artister och grupper tog dock revolten ett steg längre och anammade skräckens attribut i image och sångtexter.
Vem som var först med detta kan man tvista om, men de flesta insatta skulle säga Screamin’ Jay Hawkins – mest känd för låten ”I Put a Spell On You”. Hans teatraliska scenshow innehöll rekvisita som en begravningskista, vilken han gjorde entré i, dödskallar, ormar och spindlar av gummi samt voodooinfluerade scenkläder. En annan tidig skräckrockare var Roky Erickson. Han hade ett tragiskt levnadsöde kantat av drogmissbruk och mentalsjukdom, men icke desto mindre skrev han låtar som ”I Walked With a Zombie” och ”Don’t Shake Me Lucifer”. Ozzy Osbourne och hans Black Sabbath tangerade också skräckens värld. Bandnamnet kom från en rysare med Boris Karloff i huvudrollen och texternas teman kretsade ofta kring ondska och det ockulta.
Alice Cooper är det svårt att komma förbi i detta ämne, då hans stil som blandade hårdrock med skräckfilmsestetik var något helt nytt. Coopers största bidrag till genren var dock hans sminkning. Otaliga band har under årens lopp influerats av honom och använt face- eller corpsepaint: allt från KISS och W.A.S.P. till Marilyn Manson och mängder av black metal-band. På senare år har det hyllade svenska bandet Ghost tagit över stafettpinnen. Med en mystisk framtoning fylld av religiös symbolik har de anonyma medlemmarna gjort succé med sin hädiska gospel. Även inom punken finns det efterföljare till Alice Coopers stil, och då främst The Misfits. Frontade av den excentriske sångaren Glenn Danzig handlade deras låtar om demoner, zombier, utomjordingar och ond bråd död.
En mer subtil form av skräckrock stod de så kallade goth-banden för. Där kom inspirationen mer från gotisk skräcklitteratur snarare än från filmens värld. Grupper som Siouxie and the Banshees, Bauhaus och amerikanska Christian Death var kanske inte explicit ute efter att chockera, men beskrev i sina sångtexter psykotiska tillstånd och en mardrömslik vardagstillvaro. Vilket kan vara nog så skrämmande för en lyssnare i fel sinnesstämning.
För ett riktigt lyckat halloweenparty krävs flera ingredienser. Du som värd visar vägen genom din kusliga utstyrsel. Har du ingen sedan tidigare har Partykungen halloweendräkter i olika stilar som går att beställa på nätet. En spellista med sådan här skräckmusik sätter garanterat gästerna i rätt stämning. Slutligen, pricken över i:et blir läskiga tilltugg från buffébordet och kolsyreis som ryker i bålen.