Blandat om musikBlandat om musik

Svenska popartisterSvenska popartister

Rockmusikens historia

Rockmusiken, eller Rock’n’roll, är en viktig musikgenre i den moderna musikhistorien. Genren uppkom på 1950-talet, och med genren kom även begreppet tonåring. Inom genren idag finns det flera olika varianter av musikstilen. Musiken har dessutom förändrats, till exempel i hur artisterna klär sig. Glamourrocken är extra unik, inom denna genre finns det i stort sett inga damkläder eller herrkläder för uppträden, utan allt mode är läder, glammigt och tajt.

Genren utvecklades som sagt under 1950-talet. Det var i USA som allt började, musikstilen kom dock till England och resten av Europa under 1960-talet. Samtidigt som spridningen av genren började, utvecklades de olika stilarna av rocken. Rockmusiken har rötter i tidiga musikstilar, som country musik, blues, folkmusik och även elektrisk blues.

Elvis Presley, en av artisterna som går att förknippa med rockmusikens uppkomst, började sjunga och spela under 50-talet. Han släppte en rad med låtar som kom till att bli kända över hela världen, bland annat Jailhouse Rock.

En central del i rockmusiken är användandet och förekomsten av elgitarr. Flera av de klassiska rocklåtarna har ett episkt gitarrsolo. Förutom elgitarren används även en hel del trummor, elektrisk bas och minst en sångare.

Olika stilar

Det som idag kallas för klassisk rock utvecklades under 60-talet. Cliff Richard och The Shirelles är två exempel på band som var väldigt stora under den här tiden. Cliff Richard var dessutom en av de allra första som spelade rock i England.

Det var även under 1960-talet som fler stilar inom rocken började utvecklas, till exempel folk rock, southern rock, blues rock, country rock samt psykedelisk rock. Den psykedeliska rocken utvecklades sedan vidare till glam rock. Inom glam rock finns artister som the Spiders, Alice Cooper och självklart Ziggy Stardust.

Rocken fortsatte att influeras av andra stilar under 1970-talet och nya genrer som punk och goth började dyka upp. Två av de viktigaste banden var Neil Young, som fortfarande spelar och skriver musik, och Creedence Clearwater Revival.

Stora rockartister

Genren har fortsatt att utvecklats en hel del, några av de större artisterna genom tiderna är Led Zeppelin, ACDC, the Beatles, Aerosmith och Queen. Dessa artister är exempel på de som varit med att utvecklats rockgenren en hel del, men även utvecklat andra stilar.

Artisterna och baden började även experimentera en hel del i samband med att ljudbilderna gick att utveckla på ett tekniskt sätt. Ett exempel är Queen som producerade rock opera, det går att höra i några av bandets mest klassiska rocklåtar, som Bohemian Rhapsody. Låten var till en början alldeles för lång för att spelas på radion, över fem minuter. Men efter lite fixningar ändrades det och det är en låt som fortfarande spelas idag.

På tal om Queen, släpptes det en film 2018 under namnet Bohemian Rhapsody, och vi får följa Freddie Mercurys, bandets frontfigur och sångare. Handlingen i filmen berättar om Mercerus liv, framgång och hur Queen nådde sin framgång.

Rockmuseums

Sedan rockens uppkomst på 50-talet har musiken haft en relativt stor prägel på mycket i vår vardag. Musiken har inte endast format de olika generationerna utan även hur vi inreder hemmen, hur vi klär oss och en hel del bruksföremål och konst. Det är på grund av detta inte konstigt att det byggts museum kring rockgenren och dess artister. Exempel på rockartister som fått helt egna museumbyggnader är Rolling Stones och Elvis Presley. Men det finns även museum som fokuserar på mer än endast en artist.

En anledning till varför dessa typer av museum blivit så populära är att äldre generationer har möjlighet att visa upp sina favoritidoler för den yngre generationen.

The Beatles Story

År 1990 öppnade The Beatles Story. Det är ett Beatles-inspirerat museum som ligger i Liverpool. Utställningen består bland annat av föremål från bandet samt berättar historian om deras musik samt hur det påverkade världen. Utställningarna har haft flera miljoner besökare sedan det öppnades, och det har blivit utvalt som en av de bästa turistattraktionerna i England.

The Rolling Stones Museum

The Rolling Stones är ett annat brittisk rockband som har fått sitt egna museum. The Rolling Stones Museum ligger i Slovenien och byggnaden har en samling med över 1000 olika föremål, allt från skivor, plektrum, målningar, ölglas, fotografier, posters och mer.

Rock and Roll Hall of Fame and Museum

Ett av de största och mest kända rockmuseum i världen är Rock and Roll Hall of Fame and Museum. Det ligger i Ohio, USA och bjuder på allt möjligt inom rockmusik och från rockartister. Museet finns i en pyramidformad byggnad och varje år väljs nya grupper och artister in. Det enda kravet som gäller är att bandet/artistens första skiva kom ut minst 25 år tidigare.

Graceland

I Tennessee, USA går det att besöka huset där Elvis Presley bodde. Det byggdes på slutet av 1930-talet efter grannarna tröttnade på att alla fans flockades runt lägenheten som fanns tidigare. Grace Toof var den tidigare ägaren av huset och döpte byggnaden till Graceland. Huset öppnades som museum på början av 1980-talet och anses idag vara ett historiskt nationellt minnesmärke. Vid en minneslund i närheten ligger Elvis begravd.

The Bob Dylan Center öppnar 2021

År 2021 planerar man att öppna The Bob Dylan Center. Det är tänkt att man ska ställa ut över 6000 föremål som förknippas med musiklegenden. Det kommer även vara en väldigt intressant plats för dig som, över lag, är en folkmusik-älskare. Det är inte helt klart hur resultatet kommer bli, planeringen pågår nämligen fortfarande.

Kvinnliga rockband

När det kommer till rockmusiken, framförallt hårdrocken, är den vanliga åsikten att det är främst manliga vokalister och band. Men det stämmer verkligen inte. Trots att det är mer ovanligt för kvinnliga artister finns det faktiskt flera stora kvinnliga rockband och vokalister. Nightwish är ett av de mer kända rockbanden. Det kommer från Norden och Anette Olzon samt Tarja Turunen är två av vokalisterna, som tillsammans med bandet nått stora framgångar.

Den kvinnliga rockscenen började formas på 1960-talet, under musikrevolutionen. Dock förekom självklart kvinnliga musiker under 50-talet, men det var främst inom jazz, gospel och blues. Det var först under det nästkommande årtionden som de kvinnliga grupperna uppmärksammades.

Kända kvinnliga rockband

Under 70- och 80-talet var först då flera av de så kallade ”All-female bands” nådde större internationella framgångar. Till exempel The Runaways, ett band som även var med och utvecklade sin egna stil och signatursound. Det var vanligt för de kvinnliga rockbanden att skapa sin egna stil, fler som gjorde detta var The Donnas, The Ronettes, Kittie, Civet, 7 Year Bitch, The Graces, Fanny, Warbridge, Super Junky Monkey, Magneta Lane, L7, The Micragirls, Mo-dettes, Astarte, Sleater-Kinney, Slant 6, Luv’d Ones och många fler.

Det var först under 2000-talet som de kvinnliga rockbanden och vokalisterna fick sig en nytändning. Sedan dess har antalet kvinnliga band ökat en hel del, framförallt inom indierock och heavy metal.

De kvinnliga rockbanden kallas vanligtvis för tjejband i Sverige av någon konstig anledning. Konsekvensen av detta har blivit att dessa banden jämförs endast med andra kvinnliga rockband, och inte med alla band inom genren. Det spelar ingen roll vem/vilka som spelar, bra rockmusik är bra rockmusik, oavsett vilken artist det handlar om.

Musikutbildning

Du som är intresserad av att gå en musikutbildning har flera alternativ att välja mellan. Det finns både heltidsutbildningar och kvällskurser. Det första du måste göra om du vill börja en utbildning är att bestämma dig för vilken och varför du ska gå en utbildning. Det finns de som kan hjälpa dig vidare till den karriär du drömmer om och de som ger dig lite mer kunskap om ett visst musikämne.

Beroende på vilken utbildning du vill söka kan det finnas krav för att bli antagen. Vid högskoleutbildningar måste du många gånger genomföra arbetsprov samt ha tillräckligt bra betyg sedan tidigare. Du kan även ha behövt läsa vissa andra kurser. Skulle du sakna detta finns det dock en chans att du kan komma in på utbildningen genom att ta högskoleprovet. Detta ökar även chansen att bli antagen oavsett hur din tidigare utbildning ser ut.

Varför musikutbildning?

Det finns flera anledningar till varför du bör välja en musikutbildning. Förutom att det ger dig den kunskapen du är ute efter kan det också vara ett sätt att träffa fler människor inom musikmarknaden. Vill du ansöka om jobb hos en musikstudio krävs det många gånger att du har en viss utbildning. Så jobbmöjligheten ökar jämfört med om du ansöker om jobb utan utbildning.

Anordna en konsert

Har du tröttnat på konsertutbudet i din stad? Eller har du drömmar om att anordna en egen konsert? Många musikentusiaster anser att live musik är det allra bästa. Men samtidigt tror många att det är väldigt svårt att anordna en egen konsert, och det kan det vara. Det kräver nämligen en hel del planering och förberedelser. Dock är det inte omöjligt. Knepet för att klara av det är att börja på rätt sätt och når ut till den publiken man är ute efter.

Att boka det rätta bandet

Det första du måste tänka på är vilken musik du vill ska spelas; indie, folkmusik, rock? Sedan måste du självklart boka lokal, marknadsföra och så vidare. Men innan du gör detta måste du se till att boka band. Du kan välja ifall du vill boka lokala band eller större, mer kända. De större banden är dock svårare att få tag på. Det finns sedan hemsidor på nätet där du kan komma i kontakt med olika musiker snabbt och lätt. Ett tips är att du börjar leta efter band först, och tar kontakt. Skulle de inte kunna spela på din konsert är det ingen idé att fortsätta med planeringen, om du inte är okej att boka annat band.

Gyllene Tider

Gyllene Tider var en svensk grupp som kommer från Halmstad som producerat flera hits genom sina år som aktiva. Många av låtarna bjuder på en härlig sommarkänsla. Trots att gruppen anses vara från Halmstad är två av medlemmarna från Harplinge.

År 1977 träffade Per Gessle Mats Persson och de startade Grape Rock. Micke ”Syd” Andersson anslöt sig sedan till gruppen tillsammans med Janne Carlsson och de bytte namn till Gyllene Tider. Gruppens första EP var självbetitlat och kom ut år 1978. Per Gessle lämnade sedan gruppen för att påbörja ett nytt projekt tillsammans med Anders Herrlin, men Mats och Micke anslöt sig direkt till bandet. De fortsatte kalla sig själva för Gyllene Tider. Göran Fritzon kom även senare till gruppen.

Gruppens hitlåtar

”Sommartider” och ”Flickorna på TV2” är två av Gyllene Tiders tidigaste hits. Dessa sånger skålas många gånger med runt lägereldar och på allsång under sommaren. Gruppen tog en paus på mitten av 1980-talet men återförenades flera gånger, trots att Per Gessle hade blivit mer och mer involverad i gruppen Roxette.

En av gruppens nystarter, som skedde 1995, kom bandet ut med hitlåten ”Kung av sand”. Publiken älskade låten så pass mycket att gruppen bestämde sig för att åka på en turné sommaren därpå genom hela landet. Turnén, Återtåget, visade att Per Gessle fortfarande hade kunskapen att skriva odödliga låtar, ”Gå och Fiska!” var en av dessa.

Turnén efter Återtåget skedde år 2004, när gruppen hade sitt 25-årsjubileum. Turnén avslutades inför en rekordpublik på Ullevi. År 2013 gav gruppen ut ett samlingsalbum och åkte återigen på en turné.

Zara Larsson

Zara Larsson slog igenom i programmen ”Talang” och ”Jag ska bli stjärna” som sändes år 2008. I tv-programmet ”Talang” blev Zara känd som en liten tjej med stor röst i alla svenska hem. Men ingen skivbolag var villiga att skriva ett kontrakt med henne på grund av hennes ålder. Därför blev det tyst under ett par år innan Ten Music Group gav henne ett skivkontrakt.

Larssons första EP kom ut i början av 2013. ”Introducing” innehöll bland annat låten ”Uncover” vilket kom till att bli en riktig hit, både i Sverige och utanför landets gränser, Zara Larssons karriär tog sedan fart på riktigt. Sedan dess har hon uppträtt på flera av de största festivalerna och scenerna, både inom Sverige och utomlands.

Sedan Zara Larssons första EP har hon blivit tilldelad flera utmärkelser och priser. Hon fick bland annat de första Rockbjörnarna, både i kategorin ”Årets kvinnliga artist” och ”Årets Genombrott”. Larsson har dessutom fått ett antal priser som P3 Guld och en Grammis. Hennes karriär ser ut att fortsätta växa än idag och det ser inte ut att finnas några som helst gränser eller stopp för hur långt hon kommer gå.

Du är välkommen att kontakta oss genom att fylla i kontaktformuläret.

zabutom.se – Om rockmusik, svenska popartister och mycket merzabutom.se – Om rockmusik, svenska popartister och mycket mer

Du kanske också gillar...