Rockmusik

Musik till begravningen

De flesta personer har sitt eget soundtrack, en låt eller viss musikstil som betyder mer än andra. Den musiken är då ett bra alternativ att spela ifall du vill komma ihåg en viss person. På begravningar finns det dock vissa regler du måste följa, vilket innebär att det är inte säkert att du får spela upp musiken som den avlidne tyckte bäst om.

När du planerar en begravning, vilket är en typ av personligt avsked, kan det kännas jobbigt och svårt att välja vilken musik som ska spelas. Ett tips är att du anlitar Lova begravning och låter de ta hand om hela planeringen. Begravningsbyråer som Lova begravning känner dessutom till vilka regler som gäller, så du behöver inte känna dig förvirrad.

Så här går det till att välja begravningsmusik

Det finns musik för alla olika tillfällen, för träning, musik som får dig att må bra och musik som påverkar känslorna lite mer negativt. För begravningar är det rekommenderat att du väljer musik som firar den bortgångne eller musik som påminner om hen.

För att veta vilken musik som är okej att spela bör du prata med prästen eller en begravningsrådgivare. Det kan vara rätt stor skillnad på vilken begravningsmusik som är okej beroende på om det är en borgerlig begravning eller om den ska hållas i kyrkan. Om begravningen ska ske i Svenska kyrkan får du inte använda dig av Spotify eftersom begravningar anses vara en sorts gudstjänst och offentlig miljö, i vilken Spotify inte är tillåtet.

Musik på minnesstunden

Skulle du tycka att det är lite trist med musiken på själva begravningen, och att du inte hittar låtar som både är tillåtna att spela samtidigt som de hyllar personen som gått bort? Då kan du låta begravningsbyrån eller rådgivaren ta hand om detta, själv kan du fokusera på vilken musik som ska spelas på minnesstunden istället.

Enda gången du måste vara lite försiktig i val av musik är om minnesstunden ska hållas på mer offentliga platser. Men det är främst för att inte störa personer i omgivningen, du kan annars välja vilken musik du till. Spotify är dessutom tillåtet.

Du kanske också gillar...