Rockmusik

Rockmuseums

Sedan rockens uppkomst på 50-talet har musiken haft en relativt stor prägel på mycket i vår vardag. Musiken har inte endast format de olika generationerna utan även hur vi inreder hemmen, hur vi klär oss och en hel del bruksföremål och konst. Det är på grund av detta inte konstigt att det byggts museum kring rockgenren och dess artister. Exempel på rockartister som fått helt egna museumbyggnader är Rolling Stones och Elvis Presley. Men det finns även museum som fokuserar på mer än endast en artist.

En anledning till varför dessa typer av museum blivit så populära är att äldre generationer har möjlighet att visa upp sina favoritidoler för den yngre generationen.

The Beatles Story

År 1990 öppnade The Beatles Story. Det är ett Beatles-inspirerat museum som ligger i Liverpool. Utställningen består bland annat av föremål från bandet samt berättar historian om deras musik samt hur det påverkade världen. Utställningarna har haft flera miljoner besökare sedan det öppnades, och det har blivit utvalt som en av de bästa turistattraktionerna i England.

The Rolling Stones Museum

The Rolling Stones är ett annat brittisk rockband som har fått sitt egna museum. The Rolling Stones Museum ligger i Slovenien och byggnaden har en samling med över 1000 olika föremål, allt från skivor, plektrum, målningar, ölglas, fotografier, posters och mer.

Rock and Roll Hall of Fame and Museum

Ett av de största och mest kända rockmuseum i världen är Rock and Roll Hall of Fame and Museum. Det ligger i Ohio, USA och bjuder på allt möjligt inom rockmusik och från rockartister. Museet finns i en pyramidformad byggnad och varje år väljs nya grupper och artister in. Det enda kravet som gäller är att bandet/artistens första skiva kom ut minst 25 år tidigare.

Graceland

I Tennessee, USA går det att besöka huset där Elvis Presley bodde. Det byggdes på slutet av 1930-talet efter grannarna tröttnade på att alla fans flockades runt lägenheten som fanns tidigare. Grace Toof var den tidigare ägaren av huset och döpte byggnaden till Graceland. Huset öppnades som museum på början av 1980-talet och anses idag vara ett historiskt nationellt minnesmärke. Vid en minneslund i närheten ligger Elvis begravd.

The Bob Dylan Center öppnar 2021

År 2021 planerar man att öppna The Bob Dylan Center. Det är tänkt att man ska ställa ut över 6000 föremål som förknippas med musiklegenden. Det kommer även vara en väldigt intressant plats för dig som, över lag, är en folkmusik-älskare. Det är inte helt klart hur resultatet kommer bli, planeringen pågår nämligen fortfarande.

Du kanske också gillar...