Rockmusik

Kvinnliga rockband

När det kommer till rockmusiken, framförallt hårdrocken, är den vanliga åsikten att det är främst manliga vokalister och band. Men det stämmer verkligen inte. Trots att det är mer ovanligt för kvinnliga artister finns det faktiskt flera stora kvinnliga rockband och vokalister. Nightwish är ett av de mer kända rockbanden. Det kommer från Norden och Anette Olzon samt Tarja Turunen är två av vokalisterna, som tillsammans med bandet nått stora framgångar.

Den kvinnliga rockscenen började formas på 1960-talet, under musikrevolutionen. Dock förekom självklart kvinnliga musiker under 50-talet, men det var främst inom jazz, gospel och blues. Det var först under det nästkommande årtionden som de kvinnliga grupperna uppmärksammades.

Kända kvinnliga rockband

Under 70- och 80-talet var först då flera av de så kallade ”All-female bands” nådde större internationella framgångar. Till exempel The Runaways, ett band som även var med och utvecklade sin egna stil och signatursound. Det var vanligt för de kvinnliga rockbanden att skapa sin egna stil, fler som gjorde detta var The Donnas, The Ronettes, Kittie, Civet, 7 Year Bitch, The Graces, Fanny, Warbridge, Super Junky Monkey, Magneta Lane, L7, The Micragirls, Mo-dettes, Astarte, Sleater-Kinney, Slant 6, Luv’d Ones och många fler.

Det var först under 2000-talet som de kvinnliga rockbanden och vokalisterna fick sig en nytändning. Sedan dess har antalet kvinnliga band ökat en hel del, framförallt inom indierock och heavy metal.

De kvinnliga rockbanden kallas vanligtvis för tjejband i Sverige av någon konstig anledning. Konsekvensen av detta har blivit att dessa banden jämförs endast med andra kvinnliga rockband, och inte med alla band inom genren. Det spelar ingen roll vem/vilka som spelar, bra rockmusik är bra rockmusik, oavsett vilken artist det handlar om.

Du kanske också gillar...