Gyllene Tider var en svensk grupp som kommer från Halmstad som producerat flera hits genom sina år som aktiva. Många av låtarna bjuder på en härlig sommarkänsla. Trots att gruppen anses vara från Halmstad är två av medlemmarna från Harplinge.

År 1977 träffade Per Gessle Mats Persson och de startade Grape Rock. Micke ”Syd” Andersson anslöt sig sedan till gruppen tillsammans med Janne Carlsson och de bytte namn till Gyllene Tider. Gruppens första EP var självbetitlat och kom ut år 1978. Per Gessle lämnade sedan gruppen för att påbörja ett nytt projekt tillsammans med Anders Herrlin, men Mats och Micke anslöt sig direkt till bandet. De fortsatte kalla sig själva för Gyllene Tider. Göran Fritzon kom även senare till gruppen.

Gruppens hitlåtar

”Sommartider” och ”Flickorna på TV2” är två av Gyllene Tiders tidigaste hits. Dessa sånger skålas många gånger med runt lägereldar och på allsång under sommaren. Gruppen tog en paus på mitten av 1980-talet men återförenades flera gånger, trots att Per Gessle hade blivit mer och mer involverad i gruppen Roxette.

En av gruppens nystarter, som skedde 1995, kom bandet ut med hitlåten ”Kung av sand”. Publiken älskade låten så pass mycket att gruppen bestämde sig för att åka på en turné sommaren därpå genom hela landet. Turnén, Återtåget, visade att Per Gessle fortfarande hade kunskapen att skriva odödliga låtar, ”Gå och Fiska!” var en av dessa.

Turnén efter Återtåget skedde år 2004, när gruppen hade sitt 25-årsjubileum. Turnén avslutades inför en rekordpublik på Ullevi. År 2013 gav gruppen ut ett samlingsalbum och åkte återigen på en turné.

Du kanske också gillar...